Το STEAM ( Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics ) βασίζεται στη φυσική περιέργεια και την επιθυμία ενός παιδιού να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του, κάνοντας ταυτόχρονα εισαγωγή στον κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού. Η Ρομποτική βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η συνεργασία , η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η ομαδικότητα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία STEAM, η μάθηση γίνεται παιχνίδι και η παιδική φαντασία μετατρέπεται σε δημιουργικότητα.
STEAM και η Γη γυρίζει…
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και τους πλανήτες. Η εποικοδομητική
προσέγγιση διδασκαλίας που ακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθεί 5 φάσεις (στάδια) που περιλαμβάνουν: το στάδιο του προσανατολισμού, της ανάδειξης των ιδεών των μαθητών, της αναδόμησης των
ιδεών, της εφαρμογής των νέων ιδεών και της ανασκόπησης, ενώ βασίζεται και στις κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες του Vygotsky.
Το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “STEAM και η Γη γυρίζει…” ξεκίνησε με τη γνωριμία των μαθητών με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Συγκεκριμένα κρύψαμε εικόνες με τους πλανήτες μέσα στην τάξη και με την κατάλληλη μουσική Mozart Symphonies ζητήσαμε από τα παιδιά να ψάξουν και να βρουν τις εικόνες αυτές.
Στη συνέχεια ανιχνεύσαμε τί γνωρίζουν ήδη τα παιδιά με την μέθοδο του καταιγισμού ιδεών και καταγράψαμε τα λεγόμενα των παιδιών σε ιστόγραμμα.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Πλανητικές Συνεντεύξεις” της Ράνιας Λάμπρου και μάθαμε πολλές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά για όλους τους πλανήτες. Για την ακρίβεια, δραματοποιήσαμε το παραμύθι, αφού ένα παιδί έκανε το δημοσιογράφο και το άλλο έκανε τον πλανήτη. Ήταν πολύ διασκεδαστικό!!!
Παρακολουθήσαμε και το εκπαιδευτικό video για το ηλιακό σύστημα με τον Picou-Picou κι έτσι μάθαμε τη σειρά των πλανητών.
Για την εμπέδωση παίξαμε παιχνίδια βάζοντας τις κάρτες με τους πλανήτες στη σωστή σειρά και κάναμε χειροτεχνίες.
Με τη βοήθεια της μελισσούλας μας (Bee-Bot) περιηγηθήκαμε στο ηλιακό μας σύστημα και εμπεδώσαμε τα ονόματα των πλανητών αλλά και τη θέση του κάθε πλανήτη σε σχέση με τον ήλιο.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και ζωγραφίσαμε τους πλανήτες από μπάλες φελιζόλ. Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα τρισδιάστατο ηλιακό σύστημα που στολίζει πια την τάξη μας!
Στη συνέχεια ρωτήσαμε τα παιδιά πώς μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο διάστημα. Η απάντηση ήταν ομόφωνη...με πύραυλο! Αποφασίσαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τους δικούς πυραύλους. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα διάλεξε υλικά από το νηπιαγωγείο για να φτιάξει τον δικό της πύραυλο. Χρησιμοποιήσαμε τουβλάκια πλαστικά και ξύλινα, μικρά και μεγάλα και τανγκραμ. Ιδού τα αποτελέσματα!!!
Μιλήσαμε για την εναλλαγή μέρας και νύχτας. Παίξαμε παιχνίδια και διαβάσαμε βιβλία!
Ο αγαπημένος μας Πίκου Πίκου μας μίλησε για την μέρα νύχτα.
Κάναμε κολάζ με θέμα Μέρα-Νύχτα χρησιμοποιώντας εφημερίδες και πολύχρωμα χαρτόνια.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις 4 εποχές και εξηγήσαμε ότι οι εποχές αλλάζουν επειδή η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο! Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε βίντεο, παρατηρήσαμε τις ακτίνες του ήλιου στην αυλή του σχολείου και ανακαλύψαμε πως και γιατί αλλάζουν οι εποχές!
Η περιφορά της Γης και οι εποχές
Χωριστήκαμε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα ανέλαβε να ζωγραφίσει τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής. Στη συνέχεια το μελισσάκι μας (BeeBot) βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαδοχή των εποχών και τα παιδιά το προγραμμάτισαν ώστε να κάνει τη σωστή διαδρομή.