Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Περιβαλλοντική δράση στο λαχανόκηπο του σχολείου μας

Σήμερα η μέρα ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον! Το μάθημα έγινε βιωματικά  στο λαχανόκηπο του σχολείου μας! Η βιωματική μάθηση έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας  αφού τα παιδιά αφομοιώνουν καλύτερα τη γνώση μέσα από τη δραστηριότητά τους, αλληλεπιδρούν και μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους! Ο λαχανόκηπος ήταν έτοιμος να υποδεχτεί μαρούλια, μαϊντανό, σέλινο και κρεμμύδια.


 
Αφού ολοκληρώθηκε το φύτεμα επιστρέψαμε στην τάξη μας, καταγράψαμε τα λαχανικά σε πίνακα αναφοράς και φτιάξαμε ταμπέλες για να τις τοποθετήσουμε στο λαχανόκηπο μαζί με το σκιάχτρο!.
 



 

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Κυκλικη ζωγραφικη

 

Η συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες συντελεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην ομάδα και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης καθώς τα παιδιά συνεισφέρουν- στο βαθμό που το καθένα μπορεί- στην επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ο παιγνιώδης χαρακτήρας των δραστηριοτήτων βοηθάει στην καλύτερη ανταπόκριση των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε η «κυκλική ζωγραφική» στην οποία τα παιδιά καθισμένα σε κύκλο έπρεπε να ζωγραφίσουν στο χαρτί που υπήρχε μπροστά τους όσο διάστημα ακουγόταν μουσική. Όταν η μουσική σταματούσε έπρεπε να μετακινηθούν μία θέση δεξιά για να ζωγραφίσουν στο επόμενο χαρτί. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν και κάθε φορά τα παιδιά μετακινούνταν μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα. Το κάθε έργο ήταν μοναδικό και τα παιδιά στο τέλος αναγνώριζαν το δικό τους κομμάτι, τη δική τους συμμετοχή.






 

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Φεύγοντας από το "Εγώ", βαδίζουμε στο δρόμο του "Εμείς"

 Τα πρώτα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που πραγματοποιoύνται στο σχολείο μας, αφορούν τον θεματικό κύκλο "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ" και έχουν τίτλο: Φέυγοντας από το "Εγώ", βαδίζουμε στο δρόμο του "Εμείς".

Έχουν ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της ομαδικότητας καθώς και την δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης στην τάξη.


Η προσχολική ηλικία συνδέεται με την διαδικασία κοινωνικοποίησης του παιδιού. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τους άλλους αναπτύσσεται νωρίς στο παιδί, η απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για αλληλεπίδραση χρειάζεται χρόνο, καθοδήγηση και εξάσκηση, που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του παιχνιδιού. 

Το παιδί με την είσοδό του στην προσχολική εκπαίδευση, αρχίζει να αλληλεπιδρά συστηματικά με τους άλλους. Λόγω του εγωκεντρισμού όμως της ηλικίας του δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαθέσεις, τα κίνητρα, και τα συναισθήματα των άλλων. Βαθμιαία αποκτά ικανότητα ενσυναίσθησης, μαθαίνει να επιλύει τις συγκρούσεις και να κάνει συμβιβασμούς έτσι ώστε να μπορεί να συνεργάζεται και να βρίσκει ευχαρίστηση σε κοινές ομαδικές δραστηριότητες. Στόχος του παιδαγωγού είναι να καθοδηγήσει το παιδί σ’ αυτή τη διαδικασία. 

Από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, προσπαθήσαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά καλλιεργώντας πρώτα την αυτοπεποίθηση του κάθε ενός χωριστά. Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας τα παιδιά μίλησαν για τον εαυτό τους και τον παρουσίασαν στους άλλους. Στην συνέχεια καταλάβαμε πως για να συνυπάρχουμε ειρηνικά και δημιουργικά πρέπει στην ομάδα μας να έχουμε κανόνες. Φτιάξαμε έτσι το συμβόλαιο της τάξης με τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε.


Για να καταλάβουν τα παιδιά την δύναμη της ομάδας, διερευνήσαμε τις απόψεις και τα βιώματα των νηπίων σχετικά με όσα μπορούν να καταφέρουν μόνα τους και όσα χρειάζονται βοήθεια. 

Θέσαμε απλά ερωτήματα για να τα διευκολύνουμε: Μπορείτε να μετακινήσετε ένα τραπέζι; Μπορείτε να φορέσετε το μπουφάν σας; Να δέσετε τα κορδόνια σας; Να σηκώσετε κάποιον ψηλά;

Αφού πειραματιστήκαμε, συνειδητοποίησαν ότι πολλά πράγματα δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας, αλλά συνεργαζόμαστε με τους άλλους και βρίσκουμε λύσεις.

Διαβάσαμε το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου "Του σκοινιού τα μανταλάκια" και επεξεργαστήκαμε την ιστορία. Βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα μανταλάκια και τους δικούς μας φίλους.



 Παίξαμε διασκεδαστικά παιχνίδια συνεργασίας:




και είδαμε ένα βίντεο που δείχνει την δύναμη της ομάδας:

The Power of Teamwork


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

"Εδώ Πολυτεχνείο"


Η επέτειος του Πολυτεχνείου στάθηκε μια καλή αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον Νοέμβριο του 1973. Δημοκρατία, δικτατορία, ελευθερία, δικαιώματα αποτελούν δύσκολες έννοιες  για τους μικρούς μας μαθητές. Προσπαθήσαμε να τις προσεγγίσουμε μέσα από βιβλία, παρουσίαση ψηφιακού υλικού, κουκλοθέατρο, τραγούδια και εικαστικές δημιουργίες.  Η ομαδική εργασία- κολάζ έγινε από τα παιδιά και των δύο τμημάτων καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργούμε τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, την ένωση των δυνάμεων για την επίτευξη κοινού στόχου. Άλλωστε όπως γράφει η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου στο βιβλίο της: "Όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί..."

 
 



 



Η Σοφή Ελιά


 "Η Σοφή Ελιά" της Ειρήνης Καμαράτου- Γιαλούση βρέθηκε στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων. Είναι ένα ευρηματικό βιβλίο που μας έδωσε μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε την έννοια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης σε ένα όμορφο περιβόλι.

Μετά την ανάγνωση ακολούθησε συζήτηση για τους ήρωες του παραμυθιού και τον τρόπο που έδρασαν. Γιατί το νερό δεν έφτανε για όλα τα φρούτα; Ποιος ευθυνόταν για αυτή τη λειψυδρία; Με ποιο τρόπο έδωσαν λύση στο πρόβλημα; Έκαναν το σωστό; Σκέφτηκαν σωστά; Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους και να την δικαιολογήσουν με επιχειρήματα.
Ακολούθησε φανερή ψηφοφορία για το ποιον αρχηγό θα επέλεγαν αν ζούσαν σε αυτό το περιβόλι. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και αρχηγός αναδείχθηκε η Σοφή Ελιά.

 
Στο τέλος ακολούθησε και η εικαστική αποτύπωση των πρωταγωνιστών.

                                      

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Πρόγραμμα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων



Τα παιδικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε όλα τα παιδιά, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε: στο σπίτι, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στη θάλασσα. Η σωστή ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων σε μεγάλο βαθμό.

Το σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας και ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν και πως μπορούν να προστατευτούν. Το Πρόγραμμα εστίασε στην ασφάλεια στο σπίτι, στο δρόμο και την παιδική χαρά. 

Η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι. Με μέσο την εικόνα τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και συζήτησαν με τις εμψυχώτριες του προγράμματος τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. 
Κουζίνα: φούρνος, γκαζάκι, μαχαιροπίρουνα, πεσμένο νερό, απορρυπαντικά στο ντουλάπι κ.α.
Παιδικό δωμάτιο: κλειδί στις πόρτες, πινέζες ψαλίδι, ντουλάπες κ.α.
Σαλόνι: τζάκι, καυτά ροφήματα, τζαμαρίες, πεσμένα παιχνίδια, κατοικίδια κ.α.
Μπάνιο: νερά, σεσουάρ, απορρυπαντικά, φάρμακα κ.α.

Τα παιδιά έμαθαν να έχουν την προσοχή τους, ώστε να προλαμβάνουν αυτούς τους κινδύνους και να είναι ασφαλή. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ενημέρωση των γονέων μέσω φυλλαδίων που διέθεσε  το σωματείο.