Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη-Εθελοντισμός

Το δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων με το οποίο θα ασχοληθούμε αφορά στη θεματική ενότητα "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη" και ειδικότερα στον τομέα του Εθελοντισμού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μαθητοκεντρικές και βιωματικές μεθόδους. 
Στόχος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών και της κριτικής τους σκέψης, η μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία και τέλος η ενσυναίσθηση και ευαισθησία για το ζήτημα του εθελοντισμού.

Η προσέγγιση  του θέματος έγινε  με την προβολή σχετικών φωτογραφιών τις οποίες βρήκαμε εδώ. Τα παιδιά παρατήρησαν τις φωτογραφίες, τις περιέγραψαν  και  συζητήσαμε σχετικά με  αυτές.

Μιλήσαμε για την έννοια του εθελοντισμού και δημιουργήσαμε ένα ιστόγραμμα σχετικά με το τι νομίζουμε ότι είναι ο εθελοντισμός.


 Ύστερα, στην προσπάθεια μας να κατανοήσουν τα παιδιά πως ο εθελοντισμός συνδέεται με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε ανθρώπου ζωγράφισε ο κάθε μαθητής τι θα έκανε ο ίδιος για τους άλλους.












Στη συνέχεια αναφέραμε  εθελοντικές δράσεις που γίνονται κατά καιρούς και γνωρίσαμε  ελληνικούς εθελοντικούς φορείς όπως η "περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου", "Το Χαμόγελο του παιδιού" και το "Make a Wish".  Αναπτύξαμε συζήτηση για τη σημαντικότητα του εθελοντισμού τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους συνανθρώπους μας και γενικότερα τη κοινωνία μας.

Ειδικότερα για το "Make a Wish" κάναμε ιδιαίτερη αναφορά. Με αφορμή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του οργανισμού  και μιλήσαμε για τις ευχές των παιδιών. Μιλήσαμε για τον ρόλο των εθελοντών που βοηθούν τα συγκεκριμένα παιδιά και προτείναμε στους μαθητές αν θα ήθελαν κι εκείνοι να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο να πραγματοποιηθούν οι ευχές των παιδιών. Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια και των γονιών αποφασίσαμε να αγοράσουμε τα Αστέρια της Ευχής.
 
Μιλήσαμε για την εθελοντική αιμοδοσία και κατασκευάσαμε σχετική αφίσα για να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς.


Διαβάσαμε 
το βιβλίο του Κώστα Μάγου
" Τι ζητούσε η αλεπού μια φορά στη ρεματιά" από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, όπου: "Στο νοσοκομείο του δάσους φτάνει αιμόφυρτη η αλεπού. Το τραύμα στη φουντωτή ουρά της ήταν πολύ βαθύ και χρειαζόταν μετάγγιση το συντομότερο. Τότε, όλα τα ζώα πήραν τη σωστή απόφαση. Τι θα κάνουν ο γοργοπόδαρος λαγός, ο σκίουρος, η κουκουβάγια, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο μπούφος ο γιατρός κι η καρακάξα νοσοκόμα; Θα καταφέρουν να σώσουν τη ζωή της φίλης τους; Ένα παραμύθι και μια σειρά παιχνίδια-δραστηριότητες για μια απ' τις ευγενέστερες πράξεις του ανθρώπου: την εθελοντική αιμοδοσία που, χωρίς κόπο, χαρίζει τη ζωή σε κάποιον που κινδυνεύει."

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τη διαδρομή της αλεπούς μέσα στο δάσος. Ήταν πολύ διασκεδαστικό!!!





Κατανοήσαμε τον λόγο που είναι σημαντικός ο εθελοντισμός για την κοινωνία μας και τον αποτυπώσαμε στο χαρτί. 



 



Έπειτα, οργανώσαμε εθελοντικές δράσεις στην τάξη μας αφού πρώτα καταγράψαμε τις ανάγκες μας και κάθε μέρα οι εθελοντές θα επιλέγουν με ποιον τρόπο θα βοηθούν την ομάδα τους. Τέλος συνθέσαμε  και μάθαμε το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν» γιατί όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο».

e-twinning "From Fairy Tales to Modern Twists: A Joyful Journey through Time" (Δεκέμβριος)

Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη  διαδικτυακή μας επικοινωνία.
Ανταλλάξαμε ευχές και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια των χωρών μας (παραδοσιακά και σύγχρονα).
Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και χάρηκαν πολύ με αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. 
Γίναμε όλοι μια μεγάλη, χαρούμενη παρέα!!!





Επιπλέον τον Δεκέμβριο είχαμε άλλη μια συνεργατική δραστηριότητα. 
Ασχοληθήκαμε με το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν " Το κοριτσάκι με τα σπίρτα". 
Έπρεπε όλοι να διαβάσουμε το παραμύθι και στη συνέχεια κάποια σχολεία έπρεπε να αλλάξουν το τέλος του παραμυθιού και κάποια άλλα να το ζωγραφίσουν. 
Εμείς ζωγραφίσαμε το τέλος που έγραψαν τα παιδιά του 12ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου.









e-twinning "From Fairy Tales to Modern Twists: A Joyful Journey through Time" (Νοέμβριος)

Την φετινή σχολική χρονιά 2024-2025 το σχολείο μας θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό eTwinning έργο με τίτλο “ From Fairy Tales to Modern Twists: A Joyful Journey through Time“.

Το έργο αφορά ηλικίες 3-7 ετών και συμμετέχουν συνολικά 27 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Γεωργία και Ρουμανία. Το έργο θα έχει διάρκεια από το Νοέμβριο 2024 μέχρι το Μάιο 2025.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχους:

  • Να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα παραδοσιακά παραμύθια καθώς και τις σύγχρονες προσαρμογές τους με μια χιουμοριστική ανατροπή.
  • Να αναπτυχθούν οι γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών εμπλέκοντάς τους σε δραστηριότητες αφήγησης, συζητήσεων και δημιουργικής γραφής.
  • Να ενισχυθεί η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη των παιδιών, προτρέποντας τους να  ξανασκεφτούν κλασικές ιστορίες με μοντέρνα, χιουμοριστικά στοιχεία.
  • Να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της εξερεύνησης λαϊκών παραμυθιών από τη χώρα τους και άλλες χώρες.
  • Να ενισχυθεί η διαπολιτισμική επικοινωνία προωθώντας την ομαδική εργασία και την συνεργασία μέσω κοινών δραστηριοτήτων με τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Οι γονείς ενημερώθηκαν και υπέγραψαν για τη συμμετοχή των παιδιών στο έργο.


Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης όπου αναρτήσαμε όλοι οι συμμετέχοντες τα σχολεία μας.


Γνωρίζουμε τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο και βάζουμε τις αντίστοιχες σημαίες στο
χάρτη

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων προγραμματίστηκε στις 11/11/2024 όπου
έγινε η γνωριμία μας και ο προγραμματισμός των ενεργειών μας.


Στην αρχή του έργου μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν συνεργατικό Οδηγό
Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε πραγματικό χρόνο από όλους τους
συμμετέχοντες. Αυτός ο οδηγός έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά
με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.
Η οδηγία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου οδηγού ήταν ότι σε συγκεκριμένο
συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο τα μισά σχολεία θα πρέπει να γράψουν του κανόνες ενώ τα
άλλα μισά θα πρέπει να τους ζωγραφίσουν.

Με τους μαθητές μιλήσαμε για το διαδίκτυο, τη χρησιμότητα του αλλά και τους κανόνες
χρήσης του. Χρησιμοποιήσαμε το υλικό της ιστοσελίδας SaferInternet4kids.gr και
δημιουργήσαμε μια αφίσα με τους κανόνες για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.







Τον συνεργατικό οδηγό ασφάλειας στο διαδίκτυο μπορείτε να τον δείτε εδώ