Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Από την ελιά...στο λαδάκι"

Ελιά! Το ιερό δέντρο της αφθονίας, της ομορφιάς και της ειρήνης... πηγή ζωής, υγείας και έμπνευσης για πολλούς ποιητές και ζωγράφους. 

Αυτή την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με το δέντρο της ελιάς και την Πέμπτη 24/11/2022 επισκεφθήκαμε τον Πύργο Βασιλίσσης στο 'Ιλιον. Εκεί στο υπέροχο αυτό κτήμα ανακαλύψαμε  το θαυματουργό μονοπάτι της ελιάς, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Μεταμορφωθήκαμε όλοι σε μικρούς ελαιουργούς και, μέσα από βιωματικές αναπαραστάσεις και θεατρικά παιχνίδια γνωρίσαμε όλοι καλύτερα τον θαυματουργό αυτόν καρπό και τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες!

Φτάνοντας στο κτήμα, οι εκπαιδευτές μας υποδέχθηκαν και μας οδήγησαν στο χώρο που θα τρώγαμε το δεκατιανό μας



Στη συνέχεια οι εκπαιδευτές μας είπαν ότι θα πηγαίναμε στον ελαιώνα. Περπατώντας προς τον ελαιώνα συναντήσαμε τα εντυπωσιακά άλογα του κτήματος και τα θαυμάσαμε από πολύ κοντά.


Φτάσαμε στον ελαιώνα! Οι ελιές ήταν γεμάτες καρπούς και από κάτω  ήταν στρωμένα μεγάλα λιόπανα. Οι εκπαιδευτές μας μίλησαν για το δέντρο της ελιάς και τους καρπούς της. Μας είπαν ότι από το μέγεθος του κορμού καταλαβαίνουμε την ηλικία του δέντρου και ότι η ελιά είναι ένα δέντρο αιωνόβιο, ζει δηλαδή πολλά πολλά χρόνια.


Στη συνέχεια μάθαμε πώς γίνεται το ράβδισμα και χτένισμα των ελαιόδεντρων με τον σωστό τρόπο για να μην προκαλέσουμε ζημιές. 











Αφού ραβδίσαμε τις ελιές, ήρθε η ώρα για το λιομάζωμα! Μαζέψαμε  και ξεχωρίσαμε τις ελίτσες από τα φύλλα και τα κλαδιά πάνω σε λιόπανα. Ιδού η συγκομιδή μας!



Όλοι μαζί  λιώσαμε ελίτσες, για να δούμε τον πολτό ελιάς και να μυρίσουμε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.




Γνωρίσαμε την παραδοσιακή μυλόπετρα. Είδαμε την μυλόπετρα  (απομίμηση σε φυσικό μέγεθος) και μιλήσαμε για  τη λειτουργία της και για την εξαγωγή του ελαιόλαδου.



Στη συνέχεια πλάσαμε και φάγαμε νόστιμα λαδοκούλουρα.





Στον προτελευταίο σταθμό αυτού του ωραίου ταξιδιού είδαμε φωτογραφίες  του σύγχρονου και του παραδοσιακού τρόπου εξαγωγής ελαιόλαδου. Μάθαμε τα παράγωγα της ελιάς, τις ποικιλίες του ελαιόλαδου και τα μεγέθη των καρπών της ελιάς. Τέλος, δοκιμάσαμε φρέσκο ψωμάκι βουτηγμένο σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.


Φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας...Στον τελευταίο μας σταθμό παρακολουθήσαμε ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με το μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για την προέλευση της ελιάς. Μπορείτε να ακούσετε το μύθο εδώ