Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση επιμορφωτικού χαρακτήρα για γονείς

Αγαπητοί γονείς, 

Στα πλαίσια του Ν. υπ. αριθ.4823/2021 ΦΕΚ 136/03-08-21 άρθρο 67 παρ 4, Δ και σύμφωνα με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών 2023, ως προς τη συνεργασία σχολείου – οικογένειας, σας προσκαλούμε να παραστείτε στην επιμορφωτική συνάντηση που διοργανώνει το 30ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και ώρα 18:00-21:00 στο χώρο του σχολείου, με θέμα: « Από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι ». Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η κα Αρμενιάκου Κωνσταντίνα, εκλεκτή συνάδελφος νηπιαγωγός, πτυχιούχος Γλωσσολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. 

Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη. 

Με εκτίμηση 

Η Προϊσταμένη 

Κακαράντζα Αικατερίνη


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

«Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»

Την Τρίτη 17/10/2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», ο οποίος είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

Η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους.

Τα παιδιά πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προστατεύονται από αυτούς. Η “Α.Π.Τ.” ασχολείται άμεσα με την εκπαίδευση των παιδιών στην Πρόληψη Ατυχημάτων.

Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” μας ενημέρωσε για τους κινδύνους και τα παιδικά ατυχήματα στο σπίτι, στο δρόμο, στο σχολείο ,στην παιδική χαρά. Μάθαμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί  και ότι πρέπει να μάθουμε συμπεριφερόμαστε έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς και υγιείς.







ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ 1. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα

Το παρόν πρόγραμμα εντάσσεται στον κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», πιο συγκεκριμένα στην επιμέρους θεματική ενότητα της προώθησης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει το σεβασμό στον Εαυτόν και στον Άλλον καθώς και την έννοια και την αξία της διαφορετικότητας. Η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του άλλου δίπλα μας γίνεται μέσα από εμπειρίες. Όσο πιο νωρίς επεξεργαστεί ένα παιδί τις έννοιες της διαφορετικότητας και του σεβασμού και βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες, τόσο πιο αποτελεσματικά θα καλλιεργήσει δεξιότητες που θα κάνουν το σεβασμό πράξη και τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τον Dewey (2005, 22) «η εμπειρία είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης ενός οργανισμού με το περιβάλλον του […] είναι μια μεταμόρφωση της αλληλεπίδρασης στη συμμετοχή και την επικοινωνία».  Επομένως, είναι όφελος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να εμπλακούν σε εργαστήρια προώθησης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας. Οι στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται βάσει των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εξής κατηγορίες: Δεξιότητες Μάθησης, Δεξιότητες Ζωής, Δεξιότητες του Νου και Δεξιότητες της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Στα προτεινόμενα εργαστήρια δίνεται κυρίως έμφαση στις δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, στις ρουτίνες σκέψεις και αναστοχασμού και στην παραγωγική μάθηση μέσω των Τεχνών και της δημιουργικότητας. Επιδιώκεται τα παιδιά να κατακτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αναπτύξουν στάσεις σεβασμού στη διαφορετικότητα στον καθημερινό τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους.

Το εργαστήριο ξεκινάει με βασικό του στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συγκρότηση της ομάδας. Τα παιδιά κινούνται ελεύθερα και απελευθερώνουν το σώμα και τη σκέψη τους. Αρχικά, χωρίς μουσική, τα παιδιά περπατούν ελεύθερα στο χώρο και με ένα χτύπημα σταματούν και κάνουν μια αστεία πόζα. Στη συνέχεια με απαλή μουσική περπατούν στο χώρο και μόλις σταματήσει η μουσική, η νηπιαγωγός αγγίζει ένα παιδί το οποίο πρέπει να πει το όνομα του  και να κάνει μια κίνηση. Η υπόλοιπη ομάδα  πρέπει να επαναλάβει το όνομα του παιδιού και να κάνει την κίνηση που έκανε. Το παιχνίδι συνεχίστηκε μέχρι να κάνουν όλα τα παιδιά.



Στην επόμενη δραστηριότητα ο στόχος είναι να δοθεί έμφαση στα αντανακλαστικά και στο ζέσταμα του σώματος, τα οποία είναι στοιχεία που βοηθούν στην προετοιμασία της ομάδας. Επιπλέον, να αναφερθούν στην ομάδα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαφόρων μελών της.
Τα παιδιά χορεύουν σε κύκλο με μουσική. Μόλις σταματήσει η μουσική η νηπιαγωγός λέει στα  " να κάνουν ένα βήμα μπροστά όσοι φοράνε κάτι κόκκινο". Στη συνέχεια διαλέγει ένα παιδί για να κάνει το ίδιο. Για παράδειγμα μπορεί το παιδί να πει «να σηκωθούν όλοι όσοι έχουν αθλητικά παπούτσια». Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πουν όλα τα παιδιά.


 «Το δέντρο της φιλίας » 

Στη δραστηριότητα αυτή ο στόχος είναι το δέσιμο της ομάδας και να καταλάβουν τα παιδιά ότι είναι όλα μέλη μιας ομάδας που πρέπει να συνεργαστούν για να επιτύχουν τον  σκοπό  τους.
Συζητάμε με τα παιδιά για τα παιχνίδια που παίξαμε πριν και τί κερδίσαμε από αυτά.
Καταλήξαμε ότι τα παιχνίδια αυτά μας βοήθησαν να γνωριστούμε καλύτερα και να γίνουμε όλοι φίλοι. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δέντρο της φιλίας!!!   
Μοιράζουμε στα παιδιά τα Α4, τους μαρκαδόρους και τα ψαλίδια. Τα παιδιά κάνουν το περίγραμμα του χεριού τους και μέσα σε αυτό   ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει. Κατόπιν, το κόβουν περιμετρικά και περιμένουν όλη την ομάδα να τελειώσει. Στη συνέχεια, στο κέντρο του κύκλου τοποθετούμε στο πάτωμα το χαρτί  με το δέντρο όπως το έχουμε σκιτσάρει και τα παιδιά καλούνται ένα ένα να τοποθετήσουν το χεράκι τους συμπληρώνοντας με αυτό τα γυμνά κλαδιά του δέντρου. Καθώς συμπληρώνουν τα κλαδιά του δέντρου με την παλάμη τους λένε ποιος είναι και τι του αρέσει.





 
Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να συμφωνηθούν και να καταγραφούν οι κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της Ομάδας. Στην Ολομέλεια  συζητήσαμε και συμφωνήσουμε ότι καλό θα ήταν να σκεφτούμε κανόνες καλής λειτουργίας της ομάδας μας μιας και οι κανόνες υπάρχουν για να μας κάνουν χαρούμενους.  Έτσι τα παιδιά  πρότειναν  τις ιδέες τους μαζί με τη βοήθεια και των νηπιαγωγών και στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγράφισε τον κανόνα που ήθελε σε ένα μικρό χαρτάκι. Ύστερα συμφωνήσαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τον Άκη τον Κανονάκη και να τον " ντύσουμε" με τους κανόνες που φτιάξαμε!!!  
  

Οι επόμενες δραστηριότητες έχουν ως στόχο αφενός την αναγνώριση θετικών ιδιοτήτων που διαθέτουν τα ίδια τα παιδιά για τον εαυτό τους έτσι ώστε να αναπτύξουν μία θετική εικόνα για τον εαυτό τους και αφετέρου την αναγνώριση θετικών χαρακτηριστικών που βλέπουν και θαυμάζουν στους άλλους. 
Αφού φτιάξαμε το δέντρο της φιλίας και τον Άκη Κανονάκη με τους κανόνες του, βάζουμε μουσική και προτρέπουμε τα παιδιά να σηκωθούν για να χορέψουν σύμφωνα με τη διάθεση που τους προκαλεί η μουσική. Κατά τη διάρκεια της μουσικής, δίνουμε οδηγία πως όταν σταματήσει η μουσική  ακουμπάμε τις πλάτες μας ή ακουμπάμε ο ένας τα μαλλιά του άλλου κτλ.  Στη συνέχεια, αλλάζουμε μουσικό κομμάτι και ενώ τα παιδιά περπατούν ελεύθερα στο χώρο, μόλις σταματήσει η μουσική η νηπιαγωγός αγγίζει ένα παιδί και αυτό θα πρέπει να πει στην ομάδα κάτι που του αρέσει στον εαυτό του. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πουν όλα τα παιδιά. Αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν πραγματικά εντυπωσιακά! Μερικά από αυτά είναι τα εξής: 
" Μου αρέσει που κάνω ποδήλατο χωρίς βοηθητικές", 
" Μου αρέσει που κοιμάμαι μόνη μου", 
" Μου αρέσει που ξέρω να φτιάχνω καραβάκια από χαρτί "κτλ.
Στη  συνέχεια τα παιδιά είπαν κάτι που θαυμάζουν στον ή στην φίλη τους και φυσικά ζωγραφίσαμε όλες τις ιδέες μας!




Εισαγωγή στην έννοια της διαφορετικότητας διαβάζοντας το αγαπημένο μας παραμύθι 
" Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας"



Διαβάσαμε το παραμύθι, μιλήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές του Έλμερ με τους υπόλοιπους ελέφαντες και τον ζωγραφίσαμε.




 Στη συνέχεια μιλήσαμε και για τις δικές μας ομοιότητες και  διαφορές με τους συμμαθητές μας και καταλήξαμε ότι όλοι είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί.
 Ύστερα ρωτήσαμε τα παιδιά τί είναι πιο ωραίο, να είμαστε όλοι ίδιοι ή να είμαστε διαφορετικοί. Τους ζητήσαμε να μην απαντήσουν αμέσως. Στη συνέχεια δώσαμε στα παιδιά 2 λουλούδια φωτοτυπία. Οι οδηγίες ήταν να ζωγραφίσουν το ένα πολύχρωμο και το άλλο με καφέ χρώμα.




Ρωτήσαμε τα παιδιά ποια ανθοδέσμη τους άρεσε περισσότερο και η πολύχρωμη ανθοδέσμη βγήκε νικήτρια. Ξανακάναμε την ερώτηση στα παιδιά για τον αν είναι καλύτερο να είμαστε ίδιοι ή διαφορετικοί  κι εκείνα απάντησαν ότι είναι καλύτερο να είμαστε διαφορετικοί. Αν είμασταν όλοι ίδιοι θα ήταν πολύ βαρετό είπαν τα περισσότερα παιδιά.

Διαβάσαμε ένα εξαιρετικό  παραμύθι που μιλά για την διαφορετικότητα και την αποδοχή με τίτλο  "Ερυθρούλης το κόκκινο αστέρι"  



Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το δικό μας εξώφυλλο για το παραμύθι


 



Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Προστατεύομαι από τον σεισμό

 Κάθε χρόνο γίνεται στο σχολείο μας "άσκηση σεισμού", ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε τα παιδιά  να γνωρίσουν πως να ενεργήσουν σε περίπτωση που συμβεί σεισμός. 

Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο την πρώτη άσκηση, συζητήσαμε με τα παιδιά ώστε να δούμε τις αρχικές αντιλήψεις και γνώσεις τους για τον σεισμό. Έπειτα είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο, στα οποία εξηγείται πως δημιουργείται το φαινόμενο μέσω της κίνησης των τεκτονικών πλακών της γης, πως μετρείται η ένταση του σεισμού (σεισμογράφος), ποιά είναι τα είδη του σεισμού και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Σεισμός στο Νηπιαγωγείο- τι είναι 

What is an earthquake?



Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στον τρόπο που πρέπει να ενεργήσουν τα παιδιά αν συμβεί σεισμός στο σχολείο μας. Έμαθαν πως πρέπει:

  •  να παραμείνουν ήρεμα 
  • αν βρίσκονται κοντά σε κάποιο τραπέζι να μπουν κάτω από αυτό
  • αν βρίσκονται στο μπάνιο ή σε ανοιχτό χώρο να κουλουριαστούν στο έδαφος και να καλύψουν το κεφάλι τους
  • μετά το τέλος της δόνησης να συγκεντρωθούν κοντά στη νηπιαγωγό ακολουθώντας τις οδηγίες της, ώστε με ασφάλεια να βγούν από την τάξη
  • να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο σημείο της αυλής, ανά τμήμα


Όλα αυτά οι μαθητές μας τα εφάρμοσαν με επιτυχία κατά την πραγματοποίηση της πρώτης φετινής άσκησης σεισμού.

Στη συνέχεια συζητήσαμε στην τάξη τι θα πρέπει να έχει μια τσάντα έκτακτης ανάγκης και τους δείξαμε την τσάντα του σχολείου μας. Επίσης συζητήσαμε για τα μέρη που κρυβόμαστε σε περίπτωση σεισμού στο σπίτι. Ακολούθησαν εργασίες για εμπέδωση των νέων γνώσεων.





Στο τέλος της διδακτικής ενότητας, κλείσαμε ζητώντας από τα παιδιά να φτιάξουν δύο πόλεις πάνω σε δύο διαφορετικά χαρτόνια, τα οποία συμβόλιζαν τις τεκτονικές πλάκες. Κούνησαν τα χαρτόνια κάθετα και οριζόντια, στην αρχή λίγο και μετά πολύ, παρατήρησαν την συμπεριφορά των κατασκευών τους και συζητήσαμε για το πως φτιάχνονται τα κτίρια ώστε να είναι γερά και να μην τα επηρεάζει ο σεισμός.




Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 γιορτάστηκε στα σχολεία όλης της χώρας η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού. Στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας διοργανώθηκαν αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια με τα όργανα γυμναστικής του σχολείου μας.





Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Μαθαίνουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας

 “Το όνομα κάθε παιδιού, είναι μια λέξη με νόημα για το ίδιο το παιδί, γιατί αποτελεί το αναγνωριστικό του σημείο, είναι η υπογραφή του. Είναι η πρώτη λέξη που θέλει να διαβάσει και να γράψει ένα παιδί, αφού νιώθει μια συναισθηματική προσκόλληση με το όνομά του” (Delhaxhe, 1989).

Από τις πρώτες μέρες λοιπόν του νηπιαγωγείου ασχολούμαστε με το όνομά μας και προσπαθούμε να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε. Κάθε πρωί τα παιδιά αναγνωρίζουν την καρτέλα με το όνομά τους και την αναρτούν στο παρουσιολόγιο της τάξης μας.

Επίσης, συζητήσαμε για το αρχικό γράμμα των ονομάτων μας. Τυπώσαμε καρτέλες με τα ονόματα όλων των παιδιών τονίζοντας το αρχικό γράμμα με άλλο χρώμα. Τα παιδιά έβρισκαν την καρτέλα με το όνομα τους και παρατηρούσαν με προσοχή το πρώτο γράμμα του. Στη συνέχεια τα βάλαμε σε ομαδούλες και μετρήσαμε πόσα παιδιά είναι σε κάθε ομάδα.



 Ύστερα, τα στολίσαμε με δαχτυλομπογιές χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα και γράψαμε όπως μπορούσαμε όλο το όνομά μας.




Γράψαμε τα αρχικά μας πάνω σε καπάκια και τα ρίξαμε σε μια λεκάνη με νερό. Ύστερα ο καθένας προσπαθούσε να ψαρέψει το δικό του γραμματάκι. Το παιχνίδι αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό!!!


Τέλος, το κάθε παιδί έφτιαξε το αρχικό του γράμμα χρησιμοποιώντας χαρτί , ψαλίδι, κόλλα και χρώματα...







Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Τα χρώματα

 



Τα παιδιά όταν έρχονται στο νηπιαγωγείο συνήθως διακρίνουν και ονομάζουν τα χρώματα. Ωστόσο επειδή τα αγαπούν πολύ, τα χρησιμοποιούμε ως αφορμή για να τα εμπλέξουμε σε ποικίλες δραστηριότητες με σκοπό να καλλιεργήσουμε δεξιότητες.

Αρχικά τα παιδιά άνοιξαν την κασσετίνα τους, ονόμασαν και μέτρησαν τους μαρκαδόρους τους. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το επάγγελμα του ζωγράφου και την παλέτα που χρησιμοποιεί. Βάλαμε και εμείς μπογιές στην παλέτα της τάξης και φτιάξαμε μιά ομαδική εργασία χρησιμοποιώντας τα χρώματα.



Μιλήσαμε για τα 3 βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, μπλε, από τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε νέα χρώματα αναμιγνύοντας τα. Τα αναμίξαμε και φτιάξαμε πράσινο, πορτοκαλί και μοβ.

τα βασικά χρώματα

τα συμπληρωματικά χρώματα


Καλέσαμε τα παιδιά να φτιάξουν μιά ζωγραφιά μόνο με τα βασικά χρώματα, πρώτα ατομικά με μαρκαδόρους και στη συνέχεια ομαδικά με μπογιές...


ατομικές εργασίες



ομαδική εργασία


Μιλήσαμε για το αγαπημένο μας χρώμα και τα παιδιά χρωμάτισαν ένα μολύβι με αυτό...


Ομαδοποιήσαμε τα μολύβια, μετρήσαμε πόσα παιδιά προτιμούν το κάθε χρώμα και διαμορφώσαμε έναν πίνακα καταγραφής.




Διαβάσαμε το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου "Το παραμύθι με τα χρώματα". 



Ένα ουράνιο τόξο κάνει την εμφάνιση του σε μιά πολιτεία, αλλά κανένας δεν του δίνει σημασία. Εκείνο αφού πρώτα αποσύρθηκε σε μια μεριά και έκλαψε, αποφάσισε να φύγει πέρνοντας όλα τα χρώματα μαζί του. Η πολιτεία έμεινε ασπρόμαυρη και όλοι οι κάτοικοι ήταν στενοχωρημένοι. Τρία παιδιά αποφασίζουν να βρούν το ουράνιο τόξο και να το πείσουν να επιστρέψει...




Το τέλος είναι ευχάριστο, το ουράνιο τόξο επιστρέφει και μιά βροχή από χρώματα επαναφέρει την πολιτεία στην φυσική της κατάσταση.

Αφού προβληματίσαμε τα παιδιά, πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς χρώματα, τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν την ασπρόμαυρη πολιτεία από το παραμύθι. Από πάνω έφτιαξαν την χρωματιστή βροχή με πολύχρωμα χαρτάκια.





Τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε μιά ασπρόμαυρη ομαδική ζωγραφιά με τέμπερες και να την αντιπαραβάλουμε με τις άλλες δύο που είχαμε φτιάξει με όλα τα χρώματα της παλέτας και μόνο με τα βασικά χρώματα.





Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως όταν ζωγραφίζουμε έχουμε την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε όποια χρώματα θέλουμε και με όποιον τρόπο θέλουμε. Ανάλογα με τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα, έχουμε διαφορετικά αλλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. 😀😀😀


Μπράβο μικροί μας ζωγράφοι!!!💚💛💜