Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Πασχαλινές δημιουργίες

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με τους μαθητές μελετήσαμε και τιμήσαμε τα γεγονότα και τα έθιμα για τις άγιες τούτες ημέρες. Διαβάσαμε και αναλύσαμε ιστορίες και εικόνες από τη ζωή του Χριστού. Μάθαμε  για τα γεγονότα που συνέβησαν τότε και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει Πάσχα, δηλαδή τι τιμάται και τι εορτάζεται τις ημέρες αυτές. 

Φτιάξαμε χειροτεχνίες, πασχαλινές κάρτες γεμάτες χειρόγραφες ευχές και ανοιξιάτικα καλάθια, που τα γεμίσαμε με εκπλήξεις. 







Ζητήσαμε από τους γονείς να έρθουν στο σχολείο μας για να βοηθήσουν στο καθιερωμένο βάψιμο αβγών και εκείνοι με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας!  

Τα ζωγραφίσαμε με λαδοπαστέλ και στη συνέχεια με την βοήθειά τους, τα βάψαμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!!!



Στη συνέχεια μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου, ένα από τα πιο γνωστά θαύματα του Χριστού. Ο Λάζαρος ήταν αγαπημένος του φίλος και ζούσε με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία σε ένα χωριό, την Βηθανία.

Αν θέλετε να θυμηθείτε τι έγινε δείτε το βιντεάκι:

Η ανάσταση του Λαζάρου

Τα παιδιά παλιότερα το Σάββατο έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας στα χέρια καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια. Άκουστε τα κι εσείς:

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Τα Λαζαράκια

Για την ψυχή του Λάζαρου, οι γυναίκες παλαιότερα ζύμωναν ειδικά κουλούρια, τα «λαζαράκια» ή αλλιώς τους «λαζάρηδες», ή τα «λαζαρούδια» και έλεγαν: «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις.  Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Συνταγή για Λαζαράκια

1 κιλό αλεύρι

1,5 ποτήρι νερό

1,5 φακελάκι ξερή μαγιά

1 ποτήρι ζάχαρη

¾ ποτήρι ηλιέλαιο

1 πρέζα κανέλλα

Ψήσιμο 30΄-40΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C

Ευαγγελοπούλου Αριάδνη


Μαθαίνοντας κι εμείς αυτήν την ιστορία από τη ζωή του Χριστού αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους γονείς και να φτιάξουμε μαζί τους τα δικά μας Λαζαράκια.

Αρχικά διαβάσαμε και γράψαμε τη συνταγή




Στη συνέχεια και με τη βοήθεια των γονιών φτιάξαμε τη ζύμη και πλάσαμε τα λαζαράκια













Και του Χρόνου!!!


Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ 1. ΥΓΕΙΑ: Ασφάλεια στο δρόμο

Ο κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος για την Οδική Κυκλοφορία και Ασφάλεια είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί, να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου. 

Η Κυκλοφοριακή Αγωγή αποτελεί μία από τις κύριες στρατηγικές της οδικής ασφάλειας και ανήκει στα τέσσερα Ε: Education (Εκπαίδευση), Enforcement (Επιβολή), Engineering (Μηχανική), Emergency Systems (Συστήματα Έκτακτης Ανάγκης). 

Τα παιδιά κυκλοφορούν στον δρόμο ως πεζοί, ως επιβάτες αλλά και ως οδηγοί. Για αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να εξοικειωθούν με τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Το παρόν σχέδιο Κυκλοφοριακής Αγωγής, επιδιώκει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της γνώσης, της κατανόησης και των προτύπων συμπεριφοράς που ωθεί τους χρήστες των οδών στην πρόληψη των ατυχημάτων.


Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο ως πεζοί και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, πριν διασχίσουμε το δρόμο. Καταγράφουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί και τους δραματοποιούμε. 

• Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. 

• Κοιτάζω αριστερά. 

• Κοιτάζω δεξιά. 

• Ξανακοιτάζω αριστερά. 

• Ξανακοιτάζω δεξιά. 

• Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, τότε περνώ προς το απέναντι πεζοδρόμιο. 

• Επιλέγω να περάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο από την διάβαση πεζών. 

• Βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο.

 





Μιλήσαμε για τους φωτεινούς σηματοδότες και τη σημασία τους.
Ξεχωρίσαμε τα φανάρια που αφορούν στα αυτοκίνητα και αυτά που είναι για τους πεζούς και τα ζωγραφίσαμε.











Ταξινομήσαμε τα μέσα μεταφοράς με ομαδική εργασία.





Διαβάσαμε το παραμύθι " Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ " και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από την ιστορία του κίτρινου και του κόκκινου αυτοκινήτου.








 Φτιάξαμε το δικό μας αυτοκίνητο με ανακυκλούμενα υλικά





Μιλήσαμε για τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, είδαμε το σχήμα τους, τα χρώματά τους και μάθαμε ότι ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα τους μπορούν να δηλώνουν κίνδυνο, υποχρέωση ή  να δίνουν πληροφορίες.

Στη συνέχεια τα ταξινομήσαμε με βάση το σχήμα τους και ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα διάλεξε ένα σήμα και με διαφορετική τεχνική  έφτιαξε το σήμα της.








Στον δρόμο μάθαμε ότι εκτός από τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και τα ποδήλατα. Παρακολουθήσαμε την ιστορία Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας για να μάθουμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν οδηγούμε το αγαπημένο μας ποδήλατο.
Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το ποδήλατο μας και τον εαυτό μας φορώντας κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες.




Τελειώνοντας το εργαστήρι και για να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που μάθαμε, κατασκευάσαμε μια μικρογραφία μιας διασταύρωσης και παίξαμε όλοι μαζί στην αυλή.
Το διασκεδάσαμε πολύ!!!





Το σχολείο μας επισκέφθηκε το "Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»" και μας παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο " Κυκλοφορώ με Ασφάλεια - Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας".

Οι μαθητές μέσα από ευχάριστες διδακτικές και βιωματικές δραστηριότητες μαθαίνουν σωστή οδική συμπεριφορά. 





Και επειδή περάσαμε με άριστα όλες τις δοκιμασίες πήραμε όλοι το δίπλωμα του 
"Ιππότη του Τάγματος Οδικής Ασφάλειας"