Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με τους μαθητές μελετήσαμε και τιμήσαμε τα γεγονότα και τα έθιμα για τις άγιες τούτες ημέρες. Διαβάσαμε και αναλύσαμε ιστορίες και εικόνες από τη ζωή του Χριστού. Μάθαμε για τα γεγονότα που συνέβησαν τότε και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει Πάσχα, δηλαδή τι τιμάται και τι εορτάζεται τις ημέρες αυτές.
Φτιάξαμε χειροτεχνίες, πασχαλινές κάρτες γεμάτες χειρόγραφες ευχές και ανοιξιάτικα καλάθια, που τα γεμίσαμε με εκπλήξεις.
Ζητήσαμε από τους γονείς να έρθουν στο σχολείο μας για να βοηθήσουν στο καθιερωμένο βάψιμο αβγών και εκείνοι με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας!
Τα ζωγραφίσαμε με λαδοπαστέλ και στη συνέχεια με την βοήθειά τους, τα βάψαμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!!!
Στη συνέχεια μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου, ένα από τα πιο γνωστά θαύματα του Χριστού. Ο Λάζαρος ήταν αγαπημένος του φίλος και ζούσε με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία σε ένα χωριό, την Βηθανία.
Αν θέλετε να θυμηθείτε τι έγινε δείτε το βιντεάκι:
Τα παιδιά παλιότερα το Σάββατο έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας στα χέρια καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια. Άκουστε τα κι εσείς:
Τα Λαζαράκια
Για την ψυχή του Λάζαρου, οι γυναίκες παλαιότερα ζύμωναν ειδικά κουλούρια, τα «λαζαράκια» ή αλλιώς τους «λαζάρηδες», ή τα «λαζαρούδια» και έλεγαν: «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις. Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Συνταγή για Λαζαράκια
1 κιλό αλεύρι
1,5 ποτήρι νερό
1,5 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτήρι ηλιέλαιο
1 πρέζα κανέλλα
Ψήσιμο 30΄-40΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C
Ευαγγελοπούλου Αριάδνη
Μαθαίνοντας κι εμείς αυτήν την ιστορία από τη ζωή του Χριστού αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους γονείς και να φτιάξουμε μαζί τους τα δικά μας Λαζαράκια.
Αρχικά διαβάσαμε και γράψαμε τη συνταγή