Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

 

Από τη φετινή χρονιά εισάγονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων τα οποία αναπτύσσονται σε τέσσερις κύκλους:

  • *     Ζω καλύτερα- Ευ ζην
  • *     Φροντίζω το περιβάλλον
  • *     Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη
  • *     Δημιουργώ και καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη  και πρωτοβουλία


     H διδακτική προσέγγιση θα γίνεται μέσω συμμετοχικής και ανακαλυπτικής μάθησης λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό επίπεδο των νηπίων. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων στοχεύουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητριών/μαθητών ώστε να αισθάνονται και να απολαμβάνουν την ικανότητα να εκφράζονται και να δημιουργούν αλλά και την υπευθυνότητα να διαχειρίζονται τη ζωή τους, να λαμβάνουν αποφάσεις, να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να οικοδομούν ευτυχείς σχέσεις και να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας και του μέλλοντος τους.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων καλλιεργούνται δεξιότητες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να αναστοχάζονται πάνω στις γνώσεις και στάσεις τους, να καλλιεργούν το σεβασμό και την προαγωγή των θεμελιωδών αξιών και ελευθεριών, να βιώνουν συναισθήματα και να απολαμβάνουν την έκφραση και τη δημιουργία μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν. Σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μετασχηματιστεί το παιδαγωγικό παράδειγμα και το σχολικό κλίμα προς την κατεύθυνση της εργαστηριακής και βιωματικής μάθησης, των συνεργατικών πρακτικών και της απάντησης πραγματικών προβλημάτων της ζωής και του τόπου της σχολικής κοινότητας. Βασικοί στόχοι, λοιπόν, είναι η απόκτηση των βασικών δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα:

Κριτική σκέψη: Η κριτική σκέψη στο νηπιαγωγείο μπορεί να προσδιοριστεί ως η ικανότητα των παιδιών να εγείρουν ερωτήματα, να επεξεργάζονται, να ερμηνεύουν, να αναλύουν πληροφορίες, πηγές, απόψεις, να αξιολογούν και να εξάγουν συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στην σκόπιμη επιλογή και λήψη αποφάσεων (Facione, 2011, Φλογαίτη, 2006).

Συνεργασία: Η συνεργασία στην προσχολική εκπαίδευση είναι η ικανότητα των παιδιών να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, καθήκοντα και εγχειρήματα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου που θέτει η ομάδα, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού στις διαφορετικές ιδέες, απόψεις και εμπειρίες, συναίνεσης και συμβιβασμού (Συμβούλιο της Ευρώπης, Τόμος 1, 2018, σελ. 53,54).

Επικοινωνία: Η επικοινωνία στο νηπιαγωγείο αφορά την ικανότητα των παιδιών να συνομιλούν με συνομηλίκους και με εκπαιδευτικούς, να εκφράζουν τις ιδέες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, προφορικά, γραπτά και μη λεκτικά, σε διαφορετικές συνθήκες, με σκοπό να ενημερώσουν, να πείσουν, να παρακινήσουν, να καθοδηγήσουν, να μοιραστούν προσωπικά βιώματα κ.ά. Ταυτόχρονα σχετίζεται και με την ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης των παιδιών ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν, να αποκωδικοποιούν και να ερμηνεύουν γνώσεις, αξίες, στάσεις, συμπεριφορές και προθέσεις που προσλαμβάνουν (Clark,2005).

Δημιουργικότητα: Η δημιουργικότητα στην προσχολική εκπαίδευση είναι η ικανότητα των παιδιών να παράγουν νέες, πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες που έχουν νόημα και αξία, συνδεδεμένες με την προσπάθειά τους να εγείρουν ερωτήματα γύρω από ένα πρόβλημα που προσδιορίζουν και να αναζητήσουν γι αυτό καινοτόμες και ωφέλιμες λύσεις (Cremin et.al., 2006, Grainger et.al., 2007). Η δημιουργικότητα για τα παιδιά είναι μια μακρόχρονη, κυκλική διαδικασία μικρών επιτυχιών αλλά και λαθών που εκλαμβάνονται ως ευκαιρία για νέα εξερεύνηση. Κάποιες από τις παραμέτρους που προτείνει το Δίκτυο (Partnership for 21st century learning 2019) για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας είναι: Δυνατότητα α) διατύπωσης ερωτήσεων και αμφισβήτησης αυτών β) συνδέσεων και αναγνώρισης σχέσεων ανάμεσα σε πράγματα γ) διερεύνηση ανοικτών επιλογών και ιδεών με σκοπό τη βελτίωση των δημιουργικών προσπαθειών τους και το μοίρασμα με άλλους δ) κριτικός στοχασμός σε ιδέες, δράσεις και αποτελέσματα με σκοπό τη συνεισφορά μιας ωφέλιμης συμβολής.

28η Οκτωβρίου

 

Για τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν, το «1940»  ήταν στο επίκεντρο των παιδαγωγικών μας δραστηριοτήτων (ανάγνωση βιβλίων, παρουσίαση ψηφιακού υλικού, χειροτεχνίες). Δόθηκε στα παιδιά το ιστορικό πλαίσιο για να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα με τους βασικούς πρωταγωνιστές καθώς το ρόλο που διαδραμάτισαν. 

Η γιορτή μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ήταν πολύ όμορφη! Τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους, τραγούδησαν και είπαν τα ποιήματά τους με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το καθένα! Στην παρέλαση που ακολούθησε  κρατώντας με περηφάνια τη σημαία τους βημάτισαν γεμάτα  χαρά και ενθουσιασμό! 

Και του χρόνου με υγεία!








Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Προστασία από τον σεισμό

 Σήμερα στο σχολείο πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας άσκηση σεισμού. Προηγουμένως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκτενώς με τα παιδιά για αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, το οποίο φοβίζει τους περισσότερους από εμάς.

Η συζήτησή μας κινήθηκε με βάση τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Τι είναι ο σεισμός;
  • Πως προκαλείται και τι αποτελέσματα έχει;
  • Πως μετρούν οι επιστήμονες το μέγεθος του σεισμού;
  • Πως μπορούμε να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού; Τι κάνουμε μετά;
  • Ποιές είναι οι σωστές και ποιές οι λάθος αντιδράσεις κατά την διάρκεια ενός σεισμού;


Τονίσαμε ιδιαίτερα, πια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, στο σχολείο:

  • Παραμένουμε ήρεμοι
  • Γονατίζουμε, προστατεύοντας το κεφάλι μας
  • Αν είμαστε κοντά σε τραπέζι, μπαίνουμε από κάτω
  • Όταν τελειώσει ο σεισμός, βγαίνουμε από την τάξη, στη σειρά
  • Συγκεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένο σημείο της αυλής

Στη συνέχεια ακούσαμε το τραγούδι "Σεισμός" από τα Ημισκούμπρια, το οποίο άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά:

ΣΕΙΣΜΟΣ-Ημισκούμπρια

Τέλος, μάθαμε τι είναι η ΤΣΑΝΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για τον σεισμό. Είναι μια τσάντα που καλό είναι όλοι να έχουμε στο σπίτι μας και η οποία μπορεί να περιέχει:

  • Νερό
  • Φαγώσιμα
  • φακό
  • σφυρίχτρα 
  • ραδιόφωνο 
  • φαρμακείο
Φτιάξαμε και το δικό μας βαλιτσάκι- παιχνίδι, για να το πάρουμε σπίτι ώστε να θυμόμαστε τι πρέπει να περιέχει.




Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Μαθήματα Αγγλικών

 Τα μαθήματα αγγλικών ξεκίνησαν και ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι μεγάλος! Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε την καθηγήτρια αγγλικών στη τάξη μας! 

Η κυρία Μαργαρίτα, με πολύ όρεξη και με όμορφο τρόπο, εισήγαγε την νέα γλώσσα ως άκουσμα στα παιδιά. Στο πρώτο μάθημα συστηθήκαμε όλοι μεταξύ μας με παιγνιώδη τρόπο, χρησιμοποιώντας τις αγγλικές λέξεις και εκφράσεις:

Hallo

What's your name?

I am ...

Μας βοήθησε πολύ και το παρακάτω τραγουδάκι:

Ηallo, hallo, whats your name?

Στο επόμενο μάθημα, παίξαμε παιχνίδια χρησιμοποιώντας αγγλικές λέξεις, και ακολουθώντας οδηγίες στα αγγλικά. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, τα πήγαμε περίφημα!


Η κ. Μαργαρίτα θα είναι μαζί μας κάθε Τρίτη και Πέμπτη για να ακούμε και να μιλάμε...Αγγλικά!😀

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Διδασκαλία της Αγγλικής στο Νηπιαγωγείο

 

Για ποιο λόγο να εισαχθεί η διδασκαλία της αγγλικής στα νηπιαγωγεία;


Η εισαγωγή μιας οποιασδήποτε επιπρόσθετης γλώσσας στην προσχολική ηλικία δεν αποτελεί μόνο μια γλωσσική ικανότητα. Είναι πρωτίστως μια δημιουργική διαδικασία που επηρεάζει θετικά την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.  Άλλωστε, η αγγλική γλώσσα αποτελεί πλέον μια βασική δεξιότητα και όχι απλώς μια ξένη γλώσσα. Εκτός των άλλων αποτελεί τη ‘γλώσσα πρόσβασης στον κόσμο’.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης γλωσσών από μικρή ηλικία δεν σχετίζονται απλώς με την εκμάθηση γλωσσών και τη μελλοντική επιτυχία, αλλά και με άλλα οφέλη, γνωστικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ψυχο-συναισθηματικά. Επομένως,  η συνεισφορά μιας ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Εξάλλου, έρευνες καταγράφουν την ανάπτυξη γλωσσικών αλλά και γνωστικών δεξιοτήτων καθώς και δεξιοτήτων της μνήμης, της διατήρησης προσοχής και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, όταν το παιδί κατακτά μια νέα γλώσσα.

Παράλληλα, σημειώνονται θετικά οφέλη και ως προς την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού με ενίσχυση της αυτοπεποίθησης καθώς και της καλλιέργεια θετικής στάσης ως προς τις ξένες γλώσσες, τον πολιτισμό άλλων χωρών και τη διαφορετικότητα.  

Εστιάζοντας, στην προσχολική εκπαίδευση, η εισαγωγή των αγγλικών γίνεται αντιληπτή ως προοπτική πολυγραμματισμού καθώς και ως πολιτισμική πρακτική, που σχετίζεται με τις εμπειρίες των παιδιών με τον κόσμο, ώστε να τα βοηθήσει να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας ταυτότητας υπηκοότητας, τόσο ευρωπαϊκής όσο και παγκόσμιας. Η ιδέα βασίζεται σε μια κοινωνικό-παιδαγωγική προοπτική, που δίνει έμφαση στην εισαγωγή των αγγλικών ως μέσο:

  • προώθησης των εκφραστικών εργαλείων και της πολυγλωσσικής ευαισθητοποίησης των παιδιών,
  • ενίσχυσης των κινήτρων, της αγάπης και της εμπιστοσύνης τους στην εκμάθηση γλωσσών,
  • ανάπτυξης διαπολιτισμικής ευαισθησίας και σεβασμού,
  • ενίσχυσης της διαφοροποιημένης πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας των παιδιών, τη θετικής εικόνας του εαυτού τους και της χρήσης της μητρικής γλώσσας, ως πλεονέκτημα στη μαθησιακή διαδικασία και την επικοινωνία.

  

 

Φθινόπωρο

 Τα πρώτα κρύα και οι πρώτες βροχές ήρθαν! Καιρός να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κύκλο των εποχών στη φύση, καιρός να μιλήσουμε και για το Φθινόπωρο! Με ποικίλες δραστηριότητες και εποπτικό υλικό, μαθαίνουμε στα παιδιά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εποχής. Η βροχές και τα πεσμένα φύλλα στην αυλή αλλά και οι ζακέτες που έκαναν την εμφάνισή τους στον ρουχισμό μας, έδωσαν την αφορμή να μιλήσουμε για το Φθινόπωρο. Ατομικές και ομαδικές εργασίες στόλισαν την τάξη μας.






 




Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ουράνιο τόξο

 ΑΙΝΙΓΜΑ

Έχει χρώματα επτά, 

έχει και τα βασικά

μετά την καταιγίδα βγαίνει

και τον ουρανό ομαρφαίνει, 

Τι είναι;

Με ένα αίνιγμα ξεκινήσαμε σήμερα το μάθημά μας και τα παιδιά εύκολα βρήκαν την απάντηση. Ολοκληρώνοντας την ενότητα για τα χρώματα, αφού μιλήσαμε για τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα, μαθαίνουμε σήμερα τα εφτά χρώματα του ουράνιου τόξου και δημιουργούμε το ουράνιο τόξο της τάξης μας αλλά και ο καθένας το δικό του!






Ζωγραφίζοντας όπως ο Piet Mondrian

 Ο Πήτ Μοντριάν είναι ένας ολλανδός ζωγράφος, ο οποίος έγινε γνωστός για τους πίνακες του με τα έντονα χρώματά και τις ευθείες γραμμές. Χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τα τρία βασικά χρώματα, κόκκινο, μπλέ κίτρινο, αλλά και μαύρο με άσπρο. 




Αφού συζητήσαμε και παίξαμε παιχνίδια για τα βασικά χρώματα, παρατηρήσαμε με τα παιδιά πίνακες του ζωγράφου και τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν όπως εκείνος...








Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Οι κανόνες της τάξης μας


Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σχολείου συζητούσαμε με τα παιδιά στην τάξη, ποιά πρέπει να είναι η συμπεριφορά όλων μας ώστε να περνάμε όμορφα στο νηπιαγωγείο. Συμφωνήσαμε έτσι σε κάποιους κανόνες και δεσμευτήκαμε να τους τηρούμε, βάζοντας για υπογραφή το αποτύπωμα της παλάμης μας.

Ακούσαμε ένα τραγούδι και μάθαμε πως ένας μικρός λύκος μπορεί να διορθώσει την απρόσεκτη συμπεριφορά του:

Τραγούδι για τους κανόνες

 Η ιστορία του μικρού λύκου για κανόνες και καλή συμπεριφορά

Παιδικό ιχνογράφημα

 

    Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί έκφραση συναισθημάτων για το παιδί προσχολικής ηλικίας. Ο συνδυασμός χρωμάτων και γραμμών, συνθέσεων και αναπαραστάσεων μας εισάγουν στον παιδικό κόσμο της δημιουργίας. Ένα κόσμο που η φαντασία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ερώτηση ενός ενήλικα «τι έχεις ζωγραφίσει εδώ» η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει. Στα μαγικό κόσμο των παιδιών το σχέδιο τους μπορεί να κρύβει εικόνες και ιστορίες.

Το σχέδιο των παιδιών καθώς εξελίσσεται περνάει από διάφορα στάδια τα οποία θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ως εξής:

1. Στάδιο μουντζουρώματος (2-4). Η ζωγραφιά σε αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης, ευθείες και κυκλικές γραμμές. Στην ηλικία των 4 ετών το παιδί αρχίζει να τα κατονομάζει.

2. Προσχηματικό στάδιο (4-7). Η ζωγραφιά χαρακτηρίζεται από παραστατικά σύμβολα, ειδικά υποτυπώδεις ανθρώπινες µορφές που ξεκινούν από τον άνθρωπο γυρίνο (μεγάλο κεφάλι και μικρά άκρα). Σταδιακά η ανθρώπινη φιγούρα σχεδιάζεται με περισσότερες λεπτομέρειες και διάκριση των διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος.

3. Σχηματικό στάδιο (7-9). Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται η ανάπτυξη των παραστατικών συµβόλων, η σύνθεση, το χρώµα για συγκεκριµένα αντικείµενα και συγκεκριµένες φόρµες για τους ανθρώπους.

Σημαντικές είναι και οι απόψεις του Luquet (1913), αλλά και του Piaget (1923) μεταγενέστερα, οι οποίοι πρότειναν μια σειρά σχεδιαστικών σταδίων με βάση τις οργανωτικές και γραφικές ικανότητες των παιδιών-σχεδιαστών, αλλά και τη ρεαλιστική τους πρόθεση (πρόθεση να αναπαράγουν μια αναγνωρίσιμη και ρεαλιστική αναπαράσταση ενός αντικειμένου). Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις, η πορεία της σχεδιαστικής ικανότητας των παιδιών είναι:

·       ο τυχαίος ρεαλισμός (το σχέδιο αποκτά ένα συμβολισμό μετά την ολοκλήρωσή του)

·       αποτυχημένος ρεαλισμός (προσπάθεια αναπαραγωγής της ταύτισης μορφής)

·       διανοητικός ρεαλισμός (σχέδιο από μνήμης)

·       οπτικός ρεαλισμός (ανακάλυψη προοπτικής)   

 

https://doi.org/10.12681/icw.17920